Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Port Mone - DiP




      

  Οι Port Mone είναι ένα μουσικό τρίο από τη Λευκορωσία με αμιγώς ορχηστρικές συνθέσεις στο ενεργητικό τους. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το Khmeleva Project με τους ουκρανούς DakhaBrakha.
   Το DiP είναι το ντεμπούτο άλμπουμ τους, το οποίο κυκλοφορεί την 1η του Οκτώβρη του 2009.
   Πρόκειται για ένα instrumental album, του οποίου το μουσικό ύφος χορεύει γύρω από την ambient, κατά κύριο λόγο, και τη fusion jazz. Οι συνθέσεις ακολουθούν, κατά μέσο όρο, τον κανόνα του 3λέπτου. Τα κομμάτια δεν κουράζουν τον ακροατή μα ούτε και τον “ικανοποιούν” καθώς δημιουργείται έντονα το αίσθημα της ανάγκης για περισσότερο! Αρκετός, μα και λίγος, συνάμα, χρόνος για να μας διηγηθούν την ιστορία...
   Από το μουσικό σύνολο, αξίζει να τονίσουμε πως δε λείπει το folk στοιχείο, το οποίο έρχεται και παντρεύεται υπέροχα με τη fusion. Σωστής διαλογής παραδοσιακό μοτίβο, εμποτισμένο σε μια σύγχρονη μίξη μελωδιών. Για τους/τις λάτρεις του ακορντεόν έχω να δηλώσω πως, αυτό είναι ένα  “mustalbum, από τη στιγμή που το προαναφερθέν αποτελεί τον πρωταγωνιστή των συνθέσεων.
   Ο δίσκος, καθαρά εμπνευσμένος από το φυσικό κόσμο (μαρτυράται και από τους τίτλους των ίδιων των κομματιών), μας οδηγεί στο να πλάσουμε εικόνες. Η ποιότητα των συνθέσεων είναι τόσο λεπτή που, αναπόφευκτα, εγείρει τον κόσμο των αισθήσεων.


   Θα τολμούσα να αποκαλέσω το DiP ένα concept album, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό για ένα ορχηστρικό πόνημα. Αυτό φυσικά δεν προκύπτει τυχαία.. Οι στοχαστικές συνθέσεις, με τη δωρικότητα του Aleksey Vorsoba στο ακορντεόν, καλούνται, μέσω των Sergey Kravchenko και Aleksey Vanchuk, στα κρουστά και στο μπάσο, αντίστοιχα, να απογυμνωθούν, να “μαρτυρήσουν” και να διηγηθούν ένα παραμύθι.. Δε θα σας φανεί καθόλου παράξενο, αν αποφασίσετε να ακούσετε το άλμπουμ, το ότι οι συνθέσεις έχουν έναν “soundtrack-ικό” χαρακτήρα.
     Αν και οι “μετά Βαΐων και Κλάδων” υποδοχές μου φαίνονται συνήθως πομπώδεις και φλύαρες, θα ήθελα, παρολαυτά, να αναφέρω τις επίσημες διακρίσεις που δέχτηκε ο δίσκος:


  “Καλύτερο Ορχηστρικό Άλμπουμ για το 2009” στη Λευκορωσία
  “Καλύτερο Ξένο Άλμπουμ για το 2009” στην Κροατία
    Βραβευμένο με το βραβείο “Steppenwolf” ως το “Καλύτερο Άλμπουμ” και “Η Μουσική” στη Ρωσία το 2010





Αγαπημένη σύνθεση: River
Ακούμε το album εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου