Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Sorne - House Of Stone: Death I




                Σε μια αναζήτησή μου για καινούρια μουσικά ακούσματα έτυχε να γνωρίσω τούτο τον δίσκο. Η πρώτη επαφή ξεκίνησε με την οπτική διέγερση, καθότι το βλέμμα μου το φυλάκισε μια εικαστική σύνθεση άτυπης γεωμετρίας, σε ένα έργο μαθηματικά πλασμένο.
                Στην προκειμένη περίπτωση, θα ήταν τουλάχιστον προσβολή να "εξετάσω" το έργο μόνο μουσικά. Ο Sorne είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης της έκστασης και του εξαγνισμού. Παντρεύει πολλές μορφές τέχνης * και το βλαστάρι αυτών παρουσιάζεται με άπταιστη αρτιότητα στις ζωντανές εμφανίσεις του, εκεί δηλαδή όπου η στιγμή χάνεται στην αιωνιότητα και η ενέργεια του κοινού και του καλλιτέχνη ζωντανεύει τη λάβα της απόλαυσης.


*"..από τότε που ήμουν παιδί, πάντα έβρισκα πληρότητα στο να "συγχωνεύω" τα μέσα (μουσική, εικαστικά και μυθοπλασία) ώστε να εκφράζω τις ιδέες και τα οράματά μου. Το να δένω επιτυχώς και εκλεπτυσμένα τις διάφορες μορφές τέχνης είναι για μένα στόχος ζωής."
από προσωπική μας συνομιλία
                 

              Το τέκνο αυτό λέγεται  House Of Stone: Death I και είναι ο πρώτος από τους πέντε τόμους που θα ακολουθήσουν, οι οποίοι αφηγούνται την ιστορία του "Οίκου του Λίθου".
                Θα θεωρούσα πρακτικά ανέντιμο το να προσδιορίσω τη μουσική ταυτότητα αυτού του έργου, από τη στιγμή που το ίδιο "μιλάει από μόνο του", χωρίς να μας αποκαλύπτει όμως που κινείται μουσικά. Και αυτό είναι το μαγικό στοιχείο επάνω του, καθώς οι avant garde επιρροές του, τα απόκοσμα φωνητικά του και, ίσως λίγο, η ψυχεδελική διάθεσή του αναπλάθονται στη φαντασία του Sorne, ξαναγεννιούνται και διαμορφώνουν ένα σύνολο που, ας μου επιτραπούν τα "μεγάλα λόγια", πραγματεύεται, όχι απλώς τη μουσική του ταυτότητα, αλλά τον ίδιο τον ΗΧΟ του. Τον δικό του ήχο.
                Εφοδιασμένος μόνο με χειροποίητα όργανα, ημι-επαγγελματικά μηχανήματα, μπογιές, κιμωλίες, χαρτί και φαντασία, ο 31χρονος αμερικάνος "παίζει" στα όρια της σύγχρονης τέχνης.
                Σε μια σύγχρονη τέχνη που κορυφώνεται στη σκηνή. Με "συμμάχους" του δύο κυμβαλοπαίχτες, τους χάρτινους ήρωες του "Οίκου του Λίθου" και τη δική του ενέργεια και σύνδεση με τα στοιχεία της φύσης, ο Morgan Sorne αποθεώνει τις ιδέες του μέσα σε ένα κύμα έκστασης. Τελετουργικής έκστασης.
                Το "House Of Stone: Death I" είναι ένας μουσικό πειραματισμός χωρίς τέλος. Είναι το αποτέλεσμα ενός αστείρευτου μουσικού μυαλού που χρησιμοποιεί τη σοφία της φύσης για να ευφράνει τα ακουστικά μας νεύρα. Όλοι οι ήχοι γύρω μας, στους οποίους δε δίνουμε σημασία, παρουσιάζονται εδώ με περισσή απλότητα και θρησκευτική ευλάβεια.
                Ο Morgan Sorne  εξιστορεί μουσικά, όσο και εικαστικά ένα μύθο, ένα πλάσιμο της φαντασίας του, ένα αριστούργημα δαιδαλώδους τέχνης.


Αγαπημένη σύνθεση: Blood&Water

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου